KESSY - dostęp bezkluczykowy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ryjeks
    Rider
    • 2010
    • 488
    • Octavia III combi (5E5)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Pawelix
    Polecam Kessy, zamykasz auto jak iPhone.. slide na klamce, nic nie trzeba naciskać.
    A jak auto uświnione w trasie, po trasie ?
    Czy to się robi bez "kontaktu" ?

Komentarz

• MadDriver
      Rider
      • 2013
      • 285

Kontakt musi byc. Ale nie musisz maziac cala reka i rekawem Co najwyzej opuszek palca przybrudzisz. W zanadrzu tez masz zawsze jeszcze pilota
      Mój Brzydal :-)

Komentarz

• Sebastian75
        Elegance
        • 2013
        • 912

Zamieszczone przez bolo81
        Co do Kessy to oczywiście zamówiłem, fakt nie jest tani, ale jak ktoś używał podobny system (ja w Renault - Hands Free) to tak jak ktoś wspominał nie będzie mógł bez
        Też mam i jest super.
        ALE w Renault jest lepiej - bo kartę chowasz do dowodu rejestracyjnego - a tutaj kluczyk jest kanciasty i się nie mieści - moim zdaniem kluczyk do Kessy powinien być jak karta kredytowa...

Komentarz

• Enriquez
          RS
          • 2009
          • 7685
          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Sebastian75
          ALE w Renault jest lepiej - bo kartę chowasz do dowodu rejestracyjnego
          nie wiem czy lepiej czy po prostu inaczej - usiądziesz na takim dowodzie i po kluczyku
          Pozdrawiam
          Marcin

Komentarz

• Sebastian75
            Elegance
            • 2013
            • 912

W sumie racja

Komentarz

• Enriquez
              RS
              • 2009
              • 7685
              • Superb III (3V3)

ja mam taką metalową przywieszkę do paska Victorinox - kluczyk zawsze sobie wisi wewnątrz kieszeni i w niczym to nie przeszkadza - polecam

wcześniej używałem tego:

Pozdrawiam
              Marcin

Komentarz

• ryhu
                Ambiente
                • 2014
                • 131
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Czy w O3 z Kessy po wrzuceniu kluczyka do bagażnika i zamknięciu bagażnika ten też się otwiera lub w jakikolwiek sposób daje znać, że zamknęliśmy kluczyk w bagażniku, albo zwyczajnie nie pozwala zamknąć auta jak kluczyk został w bagażniku. Podejrzewam, że funkcjonalność nie jest identyczna jak w VW. Ktoś może powiedzieć coś więcej na ten temat?

Komentarz

• Basik_
                  Rider
                  • 2013
                  • 667

Nie ma opcji żebyś zamknął auto z kluczykiem w środku, nie ważne czy to bagażnik czy inne miejsce w środku auta.
                  Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• domrek
                    Classic
                    • 2014
                    • 3

Kessy jest super. U mnie się sprawdza w 100%. Początkowo jeździłem z nim mając go w kieszeni a teraz trzymam go cały czas w torbie, która jeździ sobie w bagażniku. Warunek jest jeden: mając kluczyk w torbie trzeba najpierw otworzyć samochód (drzwi) dopiero schować torbę do bagażnika (po prostu otwierając w pierwszej kolejności bagażnik otwiera się tylko bagażnik bez drzwi bocznych bo to że kluczyk jest w bagażniku nie oznacza, że podchodząc do drzwi te się otworzą).

Komentarz

• ryhu
                      Ambiente
                      • 2014
                      • 131
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Po wrzuceniu kluczyka do bagażnika i zamknięciu bagażnika ten też się otwiera lub w jakikolwiek sposób daje znać, że zamknęliśmy kluczyk w bagażniku? Mowa oczywiście o przypadku kiedy wszystkie inne drzwi są zamknięte (nie koniecznie zaryglowane). Konkretnie chodzi mi o tego typu sytuację opisaną w instrukcji "Jeżeli pokrywa bagażnika została odryglowana przy użyciu przycisku z symbolem (otwieranie bagażnika) na pilocie, to po jej zamknięciu zostanie automatycznie zaryglowana."
                      Jest również informacja w instrukcji "Komunikaty systemu KESSY
                      Kluczyk w samochodzie
                      Gdy podczas odryglowywania pojazdu kluczyk znajduje się w samochodzie, samochód
                      jest automatycznie odryglowany.
                      Ponowne odryglowanie samochodu jest potwierdzane czterokrotnym mignięciem
                      wszystkich kierunkowskazów.
                      Na wyświetlaczu tablicy rozdzielczej pojawia się następujący komunikat.
                      Kluczyk w samochodzie."

Komentarz

• Sebastian75
                        Elegance
                        • 2013
                        • 912

Nie rozumiem - jak masz Kessy to jak chcesz zamknąć auto zostawiając kluczyk w samochodzie? Drugim kluczykiem?
                        Dla mnie to bez sensu - ale zawsze możesz zrobić test i napisać na forum, czy udało Ci się to zrobić

Komentarz

• ryhu
                          Ambiente
                          • 2014
                          • 131
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Tak chcę zamknąć kluczyk w samochodzie jednym kluczykiem, a nie dwoma: "Jeżeli pokrywa bagażnika została odryglowana przy użyciu przycisku z symbolem (otwieranie bagażnika) na pilocie, to po jej zamknięciu zostanie automatycznie zaryglowana."
                          W ferworze codziennych obowiązków zastanawiam się czy nie zamknę klucza w bagażniku 500km od drugiego kluczyka i stąd moje nietypowe pytanie. Hipotetycznie: Otwieram bagażnik z pilota wychodząc z budynku, w tym czasie odbieram telefon i odruchowo wrzucam kluczyk do torby, którą wrzucam do bagażnika, zamykam bagażnik i co dalej? Zgodnie z instrukcją bagażnik się sam zamknie, czy w przypadku Kessy zachowa się inaczej - wykryje kluczyk w bagażniku i jakoś da znać (otworzy się, zasygnalizuje światłami), albo nie da znać tylko się bagażnik nie zamknie i przycisk w klapie nadal będzie działał.

Komentarz

• Sebastian75
                            Elegance
                            • 2013
                            • 912

Ja zauważyłem, że jak odryguję auto i nic nie zrobię, to się ono zamknie samo - przy założeniu, że kluczyk zostanie w kieszeni
                            Jak odrygluję auto i otworzę je - i zamknę (drzwi) - auto się nie zamknie.
                            Moim zdaniem podobnie będzie z kluczykiem w bagażniku - nie ma bata moim zdaniem, aby się zamknął, ale ... możesz zrobić test

[ Dodano: Wto 19 Sie, 14 11:21 ]
                            Drugi kluczyk mam na razie "w torebce żony"
                            Jak wróci, sam z ciekawości zrobię test

Komentarz

• ryhu
                              Ambiente
                              • 2014
                              • 131
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Jak bym mógł to bym już dawno zrobił test, ale podejrzewam, że jeszcze nawet konkretny kawałek walcówki nie wie, że będzie nadwoziem mojego samochodu - przewidywany odbiór 40-48 tydzień 2014 :-)

Komentarz

• Sebastian75
                                Elegance
                                • 2013
                                • 912

Aaaaa - co zamówiłeś?

Komentarz

• ryhu
                                  Ambiente
                                  • 2014
                                  • 131
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

1.4, Elegance m.in. z Kessy :-)

Komentarz

• Sebastian75
                                    Elegance
                                    • 2013
                                    • 912

Zrobiłem test.

Jak kluczyk jest w środku lub w bagażniku - auta nie zamkniesz "głaskając klamkę".

ALE drugim pilotem już zamkniesz - co dla mnie jest bez sensu - no ale tragedii nie ma. Poza tym - kto zamyka auto z kluczekiem w środku drugim kluczykiem?

Polacy to świetni kombinatorzy - uważam, że producent nie przewidział, że ktoś zrobi to, co ja (zamknie auto z kluczykiem w bagażniku ... drugim kluczykiem)

:diabelski_usmiech

Komentarz

• ryhu
                                      Ambiente
                                      • 2014
                                      • 131
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Rozumiem, że otwarcie z pilota samego bagażnika i zamknięcie w nim kluczyka nie powoduje automatycznego ryglowania tak jak opisano to w instrukcji :-P

Komentarz

• Leniwiec
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 624
                                        • Octavia IV (NX3)
                                        • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Pytanie może banalne, ale czym się różni zamknięcie auta kluczykiem czy muśnięciem klamki mając Kessy od ryglowania zamków?
                                        Pozdro

Komentarz

• Sebastian75
                                          Elegance
                                          • 2013
                                          • 912

Zamieszczone przez ryhu
                                          Rozumiem, że otwarcie z pilota samego bagażnika i zamknięcie w nim kluczyka nie powoduje automatycznego ryglowania tak jak opisano to w instrukcji :-P
                                          Jak włożysz do bagażnika pilota, to autko się nie zamknie.

Jak jednak naciśniesz kluczyk, po czym otworzysz auto, nie otwierając drzwi, to auto się samo zarygluje - z 2 pilotem w bagażniku/w środku

[ Dodano: Wto 19 Sie, 14 16:58 ]
                                          Zamieszczone przez Leniwiec
                                          Pytanie może banalne, ale czym się różni zamknięcie auta kluczykiem czy muśnięciem klamki mając Kessy od ryglowania zamków?
                                          Moim zdaniem niczym - mając jednak Kessy nie trzeba szukać kluczyka, aby otworzyć/zamknać auto - tkwi sobie w kieszeni i to wszystko.

Komentarz

• ryhu
                                            Ambiente
                                            • 2014
                                            • 131
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

OK. Dzięki za nietypowe testy ;-) i za cierpliwość :-D

Komentarz

• Sebastian75
                                              Elegance
                                              • 2013
                                              • 912

Zamieszczone przez ryhu
                                              OK. Dzięki za nietypowe testy ;-) i za cierpliwość :-D
                                              Spoko - sporo czasu zajęło mi rozgryzanie tego wszystkiego i rozumiem te wszystkie pytania.

Dodam jeszcze, że jak czasem wsiadam do Meganki żony, to szlag mnie trafia, jak

1) łapię za klamkę, a tu nic
                                              2) muszę przy wysiadaniu szukać karty i naciskać przycisk

Dlatego uważam, że Kessy jest super i warte swojej ceny - szkoda tylko, że

a) okna się nie zamykają/szyberdach same
                                              b) auto nie "pikpa" jak odchodzisz z kluczykiem nie zamykając go

No ale może się czepiam

Komentarz

• maxisT
                                                Drive
                                                • 2014
                                                • 51

Faktycznie bez kessy teraz nie widzę sensu brać nowego samochodu. Wygoda jak cholera. Ze swojej strony mogę dodać również to i to chyba niedociągnięcie ze strony skody. Jeśli otworzysz z kluczyka drzwi albo przez dotyk klamki ale nie otworzysz ich na oścież to mając automatycznie składające się lusterka one się otworzą, ale jak samochód się sam zamknie to lusterka już się same nie składają. Takie małe niedociągnięcie z ich strony.
                                                Moja bryka http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...300555#1300555

Komentarz

• Sebastian75
                                                  Elegance
                                                  • 2013
                                                  • 912

Tak, to wkurza - bo np. ja jestem przyzwyczajony, mając opcję ustawioną, że zamknięte lusterka = zamknięte auto

Komentarz

• Basik_
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 667

Zamieszczone przez Sebastian75
                                                    a) okna się nie zamykają/szyberdach same
                                                    Chodzi Ci o to, że przy zamykaniu przez przeciągnięcie palcem nie domyka z automatu szyb tylko trzeba dłużej trzymać palec na czujniku, żeby się szyby domknęły?

Mnie najbardziej brakuje domykania szyb/dachu przez czujnik deszczu - żęby zamykały się w momencie jak zaczyna padać. No i to o czym piszesz w b) auto mogłoby się samo zamykać jak oddalę się od niego z kluczykiem.
                                                    Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

Pracuję...